Wyborne ciastka owsiane

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, bo cukier podnosi poziom endorfin i też dodaje nam energii, choć na krótko. Nie ma sensu zupełnie z nich rezygnować jeżeli trzymamy dietę, ale można je zastąpić zdrowymi produktami.

Jak smakują ciasteczka owsiane?

ciastka owsiane bez mąkiW cukierniach czy sklepach spożywczych znajdziemy przede wszystkim kruche ciasteczka, z nadzieniem czy oblane czekoladą. Z pewnością są one smaczne, ale prawie zawsze zawierają mąkę pszenną, sporo cukru i nierzadko także syrop glukozowo – fruktozowy, który w Stana Zjednoczonych jest uważany za głównego winowajcę otyłości u ludzi. Między innymi z tego względu lepiej zrezygnować z takich produktów albo przynajmniej mocno je ograniczyć. Można je zastąpić zdrowymi produktami, chociażby takimi produktami jak ciastka owsiane bez mąki, które mają całkowicie naturalny skład. Obecnie można je kupić w wielu cukierniach, sklepach z ekologiczną żywnością lub w klasycznych sklepach spożywczych. Mogą mieć dowolne dodatki w postaci orzechów, pestek słonecznika, dyni czy nawet sezamu, a co najważniejsze można je samodzielnie przygotować w domu. Takie ciastka mogą spożywać dzieci, osoby na diecie odchudzającej czy bezglutenowej, ponieważ mają same zdrowe składniki. Składają się przede wszystkim z płatków owsianych, jajek, masła i dodatków, zatem ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka chwil. Samo pieczenie zajmuje kilkanaście minut, a więc w każdej chwili można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Po przygotowaniu ich świeżość będzie się utrzymywać przez wiele dni, pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Są bardzo smaczne, kruche i lekko maślane w smaku, a zastosowane dodatki mogą nadawać ich charakterystycznego smaku i aromatu.