Nukleotydy w diecie

Składniki odżywcze, do których zaliczane są mi.in. nukleotydy i związane z nimi produkty metaboliczne odgrywają kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Mogą być syntetyzowane endogennie i dlatego nie są uważane za niezbędne składniki odżywcze. Badania wykazały jednak, że nukleotydy zawarte w diecie mogą mieć korzystne działanie.

Rola i zastosowanie nukleotydów dietetycznych

nukleotydy dietetyczneTermin „warunkowo niezbędne” został użyty do opisania ich roli w żywieniu człowieka. Te składniki odżywcze mogą stać się niezbędne, gdy endogenna podaż jest niewystarczająca do normalnego funkcjonowania, nawet jeśli ich brak w diecie nie prowadzi do klasycznego klinicznego zespołu niedoboru. Większość dietetycznych nukleotydów jest szybko metabolizowana i wydalana. Jednak niektóre z nich włączane są do tkanek, szczególnie w młodym wieku. W warunkach ograniczonego spożycia nukleotydów, szybkiego wzrostu lub niektórych stanów chorobowych, nukleotydy dietetyczne mogą oszczędzić koszt syntezy nukleotydów i optymalizacji funkcji szybko dzielących się tkanek, takich jak te z przewodu pokarmowego i układu odpornościowego. Zwierzęta karmione nukleotydami mają zwiększony wzrost przewodu pokarmowego i dojrzewania, a także poprawę odzysku po urazie jelita cienkiego i grubego. Wskaźniki odporności humoralnej i komórkowej są wzmocnione, a wskaźniki przeżycia są wyższe po zakażeniu patogenami.

Niemowlęta otrzymują nukleotydy w mleku matki, gdzie występują jako kwasy nukleinowe, nukleozydy, nukleotydy i związane z nimi produkty metaboliczne. Są one (również nukleotydy dietetyczne) wykorzystywane do wzmocnienia układu pokarmowego i immunologicznego niemowląt. Zawartość nukleotydów w mleku matki jest znacznie wyższa niż w większości preparatów dla niemowląt na bazie mleka krowiego.